Spelagogiek

Waarom spelen?

Spelen is heel belangrijk voor de ontwikkeling. Kinderen doen zintuiglijke ervaringen op tijdens het spelen. Het stimuleert het logisch denken en de motoriek. Door spelen wordt de fantasie geprikkeld en het stimuleert de sociale en emotionele ontwikkeling. Door samen te spelen met andere kinderen leert een kind rekening te houden met een ander, te wachten op zijn beurt en om te gaan met verlies. In spel kunnen kinderen gebeurtenissen verwerken, ze kunnen hun ervaringen een plek geven, negatieve gevoelens uiten en ze kunnen oefenen met alternatief gedrag.


Spelen is niet altijd vanzelfsprekend. Kinderen met een beperking of een verstoorde ontwikkeling vinden spelen vaak moeilijk. De spelontwikkeling komt niet goed op gang of het kind lijkt niet verder te komen in zijn spel.

Wat is spelagogiek?

Spelagogiek is een methodisch doordachte vorm van het bieden van extra hulp aan kinderen die hiaten en/of problemen hebben op het gebied van spelontwikkeling en spelontplooiing. Wanneer een kind is vastgelopen in zijn of haar ontwikkeling, of juist extra begeleiding nodig heeft, kan spelagogiek helpen de achterstand in de ontwikkeling in te lopen.


Een spelagoog adviseert en/of begeleidt ook ouders of andere opvoeders in het ondersteunen van de spelontwikkeling van het kind door middel van praktische tips voor thuis, op school of op de dagbesteding.

Spelagogiek is gericht op kennisoverdracht rondom spel en het bieden van spelagogische begeleiding.


Spelagogische begeleiding wordt ook wel spelbegeleiding genoemd.

Wat is het verschil tussen speltherapie en spelagogiek?

Speltherapie is een vorm van psychotherapie voor kinderen waarbij spel gebruikt wordt om een kind vooruit te helpen. Binnen speltherapie is spel een middel van de therapeut om buiten het spel gelegen problemen of stoornissen van het kind op te lossen. Het helpt mee om de impact van deze problemen en/of stoornissen op het leven van het kind te reduceren.


Bij spelagogiek is spel zowel middel als doel. Het doel is dat een kind beter leert spelen, dat het zijn eigen spelmogelijkheden uitbreidt en meer diepgang krijgt in zijn spel. Spel wordt binnen spelagogiek als middel gebruikt om bijvoorbeeld vaardigheden aan te leren die ook de algehele ontwikkeling van het kind ten goede komen.